Wanneer de eerste sneeuw begint te vallen, wordt de weg wit en verandert in een ware ijsbaan. Het wordt dan moeilijk om een goede wegligging te behouden met gewone banden.
Om ongemakken te voorkomen, moet u uw voertuig uitrusten met de meest geschikte banden voor deze tijd van het jaar: winterbanden. Waar gaat het om? Waar zijn ze nuttig voor? Hoe kunt u een goede keuze maken? We leggen het allemaal uit in deze gids.
Wat is een winterband?
Men zegt dat banden gecertificeerd zijn als "winter" wanneer ze aan alle voorwaarden voldoen voor een effectieve en veilige gebruik in de winterperiode. Een winterband moet de markering 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake) hebben, wat betekent dat ze zijn getest en goedgekeurd voor gebruik in winterse omstandigheden.
Het rubber van winterbanden is speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen kou en biedt uitstekende grip en stabiliteit in de meest barre weersomstandigheden: ijs, sneeuw, slecht weer... Tussen +7°C en tot -40°C wordt het loopvlak van de band niet hard en kunt u veilig blijven rijden.
Wat is het verschil tussen een winterband en een sneeuwband?
De verwarring tussen winterband en sneeuwband is gebruikelijk, terwijl deze twee termen in werkelijkheid hetzelfde product aanduiden. Ze zijn gemaakt van een speciaal rubber dat zelfs bij lage temperaturen soepel blijft, waardoor ze een betere grip bieden.
Beide soorten banden hebben de markering 3PMSF.
Hoe herken je een winterband?
Winterbanden zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze de markering 3PMSF hebben en hun loopvlak meer lamellen bevat dan gewone banden.
Kijk eerst naar de profielen van het loopvlak: die van winterbanden zijn over het algemeen dieper en complexer dan die van zomerbanden. Deze groeven zijn speciaal ontworpen om water, smeltende sneeuw en het risico op aquaplaning effectief af te voeren. Ze bevatten ook een groot aantal lamellen (kleine inkepingen in de blokken van het loopvlak) die extra randen bieden voor een betere grip op ijs en sneeuw.
Kijk vervolgens naar de markering op de zijwand van de band.
U heeft waarschijnlijk al de aanduiding "M+S" op sommige banden opgemerkt. Dit is een verplichte certificering voor winterbanden. Het is ook te vinden op sommige zomerbandenmodellen.
Niet alle producten met deze markering zijn noodzakelijkerwijs bedoeld voor gebruik in koude periodes.
De modellen die echt geschikt zijn voor winterse omstandigheden zijn degenen die voldoen aan de 3PMSF-norm. Alle 3PMSF-banden hebben de M+S-markering.
Minder vaak voorkomend zijn de producten met de vermelding ICE (Nordic banden), die ook geschikt zijn voor extreme kou. Ze worden meestal gevonden in de noordelijke regio's van Europa. Ze presteren beter dan de 3PMSF-gecertificeerde modellen. Als u meer informatie wilt over de markering van banden, kunt u ons artikel hierover raadplegen.
Ten slotte kan de aanwezigheid van kleine gaatjes of 'spijkers' ook een aanwijzing zijn. Sommige winterbanden zijn voorzien van spijkers of kunnen worden voorzien van spijkers voor extra tractie op ijs, hoewel deze minder vaak voorkomen en onderworpen zijn aan specifieke regelgeving afhankelijk van de regio.
Wat is een 3PMSF-band?
De 3PMSF-markering (Three Peak Mountain Snow Flake) is onmisbaar geworden wanneer we het hebben over winterbanden. Maar wat betekent het precies?
Het is een homologatie die de prestaties van uw winterbanden garandeert en u in staat stelt om te rijden in overeenstemming met de wetgeving wanneer deze het gebruik van winterbanden gedurende een bepaalde periode verplicht stelt.
Om deze certificering te verkrijgen, moet de band prestatietests op sneeuw ondergaan in geaccrediteerde certificeringscentra. Deze beoordelen zijn vermogen tot tractie en aandrijving.
Het 3PMSF-symbool bestaat uit drie bergtoppen die een sneeuwvlok omringen en is aangebracht op de zijwand van de banden.
Waarom winterbanden gebruiken?
Dankzij hun specifieke ontwerp bieden deze banden een betere grip op sneeuw en ijs, waardoor het risico op slippen en ongevallen aanzienlijk wordt verminderd. Ze garanderen dus een betere grip op de weg en een zeer goede remwerking op besneeuwde of ijzige wegen, wat de veiligheid bevordert.
De grip en tractie die sneeuwbanden bieden, vertalen zich in een betere bestuurbaarheid van het voertuig en een soepelere rit. Uw auto zal gemakkelijker te controleren zijn in bochten en minder snel vermogen verliezen door slippen, wat uw winterse ritten minder stressvol maakt.
In sommige regio's is het gebruik van sneeuwbanden verplicht tijdens de wintermaanden. Het negeren van deze verplichting kan leiden tot boetes en juridische gevolgen bij een ongeval. Sneeuwbanden zijn over het algemeen een investering die de moeite waard is, vooral als u in een gebied woont dat gevoelig is voor lange en strenge winters. Ze zijn een doordachte keuze die prioriteit geeft aan veiligheid en prestaties, terwijl ze gemoedsrust bieden.
Welke winterbanden kopen?
meer weten
meer weten
meer weten
meer weten
meer weten
meer weten
Houd volledige controle met uitstekende wegligging op nat wegdek en weerstand tegen aquapla...
meer weten
Houd volledige controle met uitstekende wegligging op nat wegdek en weerstand tegen aquapla...
meer weten
meer weten
meer weten
meer weten
meer weten
meer weten
meer weten
meer weten
meer weten
meer weten
meer weten
De meest gezochte winterbandenmaten:
Wanneer is het ideaal om winterbanden te monteren?
Het is tijd om uw winterbanden te monteren wanneer de temperatuur regelmatig onder de 7°C daalt. Deze temperatuur is niet willekeurig gekozen: het komt overeen met het punt waarop zomerbanden hun effectiviteit beginnen te verliezen omdat het rubber hard wordt, wat de grip vermindert en de remweg verlengt.
Winterbanden daarentegen zijn ontworpen met een speciale rubbermix die soepel blijft bij koude temperaturen, waardoor de band beter de oneffenheden van de weg kan volgen, zelfs bij lage temperaturen, sneeuw of ijs. Deze soepelheid van het rubber bevordert een betere grip en verhoogde tractie, essentiële kenmerken voor uw veiligheid tijdens het winterrijden.
Het wordt aanbevolen om niet te wachten op de eerste sneeuwval of de eerste significante temperatuurdaling om deze verandering door te voeren. Met de plotselinge komst van de winter kunnen garages overbelast raken, wat de installatie van uw winterbanden mogelijk vertraagt.
Een ander punt om te overwegen is de lokale wetgeving. In sommige regio's of landen zijn er specifieke data of periodes waarin het verplicht of aanbevolen is om winterbanden te hebben. Het is essentieel om deze richtlijnen te volgen en te respecteren om uw veiligheid te waarborgen en boetes te voorkomen.
Welke diepte moeten de groeven van een winterband hebben?
De diepte van de groeven is een belangrijke indicator om de prestaties van een sneeuwband te beoordelen. Voor een nieuwe winterband is de norm voor de diepte van de groeven meestal tussen 8 en 9 millimeter.
Deze diepte zorgt voor optimale grip op sneeuw en een optimale waterafvoer om het risico op aquaplaning te beperken. Met natuurlijke slijtage zullen deze groeven afnemen, waardoor het vermogen van de band om deze essentiële grip te behouden, vermindert.
In Europa is de wettelijke minimale diepte van de groeven voor winterbanden 1,6 millimeter. Het wordt echter sterk aanbevolen om de banden te vervangen ruim voordat deze limiet is bereikt.
De meeste experts raden aan om de banden te vervangen wanneer de diepte 4 tot 3 millimeter bereikt. Op dit punt begint de effectiviteit van winterbanden in sneeuw- en ijsomstandigheden aanzienlijk te verminderen, wat het risico op ongevallen verhoogt.
Het is essentieel om regelmatig de diepte van de groeven van uw winterbanden te controleren, vooral voor de seizoensgebonden installatie. Deze goede gewoonte zorgt ervoor dat uw banden in optimale staat zijn om u te beschermen en de best mogelijke prestaties te garanderen tijdens moeilijke winterse omstandigheden.
Algemene vragen over het gebruik van winterbanden:
Kan men de snelheidsindex van een winterband verlagen?
Ja, u mag de snelheidsindex met één letter verlagen ten opzichte van uw zomerbanden. Als uw zomerbanden bijvoorbeeld de maat 205/55 R16 91V hebben, kunt u winterbanden in 205/55 R16 91H monteren.
U mag echter de laadindex niet wijzigen.
Kan ik winterbanden gebruiken in de regen?
Ja, winterbanden zijn ontworpen met diepe groeven en lamellen die water effectief afvoeren, waardoor het risico op aquaplaning wordt verminderd.
Hun samenstelling van soepel rubber zorgt voor een betere grip op natte wegen bij koud weer. Zoals bij elk type band, is het echter belangrijk om uw snelheid aan te passen aan de wegomstandigheden om de prestaties en veiligheid te behouden.
Moet ik mijn auto uitrusten met 4 winterbanden?
Nee, afhankelijk van uw budget kunt u ervoor kiezen om tijdens het winterseizoen slechts twee sneeuwbanden op uw voertuig te monteren.
Om echter optimale grip- en remprestaties op winterse wegen te verkrijgen, wordt aanbevolen om alle wielen van het voertuig uit te rusten. Dit helpt om bepaalde problemen met de wegligging te voorkomen.
Wat moet u uiteindelijk onthouden over winterbanden?
Naast het speciale rubber zijn de groeven van het loopvlak dieper en heeft de band extra lamellen om u optimale prestaties te bieden onder 7°C:
- Verkorte remwegen.
- Betere grip op besneeuwde, ijzige of gladde wegen.
- Betere stabiliteit.
- Betere stuurkracht.
- Verminderd risico op aquaplaning.
De investering in winterbanden kan duur lijken, maar wanneer men de voordelen in termen van veiligheid, rijprestaties en ongevallenpreventie afweegt, wordt het snel duidelijk dat investeren in sneeuwbanden een goede keuze is. Bovendien zullen door af te wisselen tussen zomer- en winterbanden beide minder snel slijten, waardoor de algemene levensduur van uw banden wordt verlengd en de initiële investering op de lange termijn wordt gebalanceerd.
Zorg voor de veiligheid van uw rit deze winter door uw voertuig uit te rusten met sneeuwbanden!