Zoeken op afmeting

Winterbanden kopen

Bij temperaturen onder 7 °C leveren winterbanden betere prestaties dan zomerbanden.

Het rubber van winterbanden is speciaal ontwikkeld om bestand te zijn tegen koude en voor een uitstekende grip en stabiliteit te zorgen in de strengste weersomstandigheden: ijzel, sneeuw, slecht weer ... Tussen +7 °C en -40 °C wordt het loopvlak van de band niet hard, waardoor u in alle veiligheid kunt blijven rijden.

Welke voordelen heeft een winterband?

Naast het speciale rubber zijn de groeven van het loopvlak dieper en beschikt de band over extra lamellen om u optimale prestaties te verschaffen bij temperaturen onder 7 °C:

  • Kortere remafstanden.
  • Meer grip op besneeuwde, beijzelde of gladde wegen.
  • Meer stabiliteit.
  • Betere bestuurbaarheid.
  • Lager risico op aquaplaning.

Welke betekenis hebben de markeringen 3PMSF en M+S?

De markering 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) is de enige goedkeuring die garandeert dat uw winterbanden doeltreffend zijn, en die u in staat stelt om in overeenstemming met de wetgeving te rijden wanneer deze het gebruik van winterbanden gedurende een bepaalde periode oplegt.

De markering M+S betekent "mud" en "snow" (modder en sneeuw). Dit geeft aan dat uw banden geschikt zijn om in moeilijke weersomstandigheden te rijden, maar dat ze niet zijn gecertificeerd als "sneeuwbanden".

Alle 3PMSF-banden zijn voorzien van de markering M+S.

Mag de snelheidsindex van een winterband worden verlaagd?

Ja, u mag de snelheidsindex met één letter verlagen in vergelijking met uw zomerbanden. Als de maat van uw zomerbanden bijvoorbeeld 205/55 R16 91V is, kunt u winterbanden van maat 205/55 R16 91H monteren.

De belastingsindex kan daarentegen niet worden gewijzigd.

Welke winterbandenmerken kopen voor uw auto?

De meeste fabrikanten produceren winterbanden. Dit is de lijst van de populairste profielen:

  • Dunlop Winter Response 2
  • Michelin Alpin 5
  • Aeolus SnowAce 2 AW08
  • Kumho WinterCraft WP51
  • Sava Eskimo S3+
  • Goodyear UltraGrip 9
  • Hankook i*cept RS 2 W452
  • Vredestein Snowtrac 5
  • Yokohama W.drive V905
  • Falken Eurowinter HS01
  • Firestone Winterhawk 3
  • Nokian WR D4

De meest gezochte afmetingen:

Sneeuwkettingen

Om in alle veiligheid te kunnen rijden op besneeuwde wegen, biedt Banden Leader u een ruime selectie sneeuwkettingen tegen lage prijzen.

Bekijk de kettingen

Set velgen + banden

Voor uw comfort en veiligheid verkoopt Banden Leader goedkope sets winterbanden + velgen.

Maak een set

Ons advies

Zodra de temperatuur onder 7°C daalt, wordt het noodzakelijk om winterbanden te monteren voor meer grip en veiligheid op de weg.

Als de eerste sneeuw begint te vallen, wordt het trottoir wit en verandert het in een echte ijsbaan. Het wordt dan moeilijk om een goede wegligging te hebben met conventionele banden. Om ongemak te voorkomen, dien je de auto uit te rusten met de meest geschikte banden voor deze tijd van het jaar: winterbanden. Waar is dat? Waar zijn ze nuttig voor? Hoe maak je een goede keuze? We leggen alles uit in deze gids.

Wat is een winterband?

Er wordt gezegd dat banden "winter" gecertificeerd zijn als ze voldoen aan alle voorwaarden voor efficiënt en veilig gebruik in de winter. Concreet zijn dit banden waarvan de wegligging beter is dan die van zomerbanden als het koud is (temperaturen onder 7 ° C), als er regen, sneeuw of ijs is.

Doorgaans adviseren fabrikanten voertuigeigenaren om de wijziging door te voeren wanneer ze overschakelen naar de wintertijd. In werkelijkheid zijn we vooral afhankelijk van het weer.

Hoe herken je een winterband?

Winterbanden zijn gemakkelijk herkenbaar. Waarschijnlijk heb je de aanduiding "M+S" op sommige banden al opgemerkt. Deze Engelse inscriptie (mud + snow) betekent in het Nederlands "modder + sneeuw". Het is een verplichte certificering voor winterbanden. Het komt ook voor op bepaalde modellen zomerbanden.

Alle producten met deze markering zijn dus niet per se bedoeld voor gebruik bij koud weer. De modellen die echt geschikt zijn voor winterse omstandigheden, zijn modellen die voldoen aan de 3PMSF-norm (3 Peaks Mountain Snow Flake). Banden gemarkeerd met 3PMSF zijn speciaal ontworpen om kou, sneeuw en ijs te weerstaan. Het is dus echte winteruitrusting die speciaal is ontworpen om je voertuig te laten rijden als het koud en nat is. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de afbeelding van 3 bergtoppen die een sneeuwvlok omringen en die op de zijkant zijn gegraveerd.

Zeldzamer zijn producten met de vermelding ICE (Nordic Tyres) ook geschikt voor extreme kou. Ze komen over het algemeen voor in delen van Noord-Europa. Ze zijn efficiënter dan de 3PMSF-gecertificeerde modellen. Als je meer informatie wilt over bandenmarkering, kun je ons artikel over dit onderwerp lezen.

Waarom winterbanden gebruiken?

Rijden met winterbanden is om verschillende redenen voordelig. Een van de belangrijkste is rijveiligheid. Dankzij de samenstelling van het rubber verharden winterbanden niet als de kou voelbaar is. Daarom garanderen ze een betere grip op de weg en zeer goede remprestaties op wegen die bedekt zijn met sneeuw of vorst. Of het nu in krappe bochten is of op een rechte baan, je hebt een zeer goed rijcomfort.

Bovendien stelt het gebruik van deze aan lage temperaturen en sneeuw aangepaste uitrusting je in staat om de levensduur van je zomerbanden te verlengen. Deze slijten meestal veel sneller als ze in de winter gebruikt worden. Door ze elk jaar gedurende deze tijd in de garage warm te houden, bespaar je geld.

De verschillende soorten winterbanden en hun gebruik

Winterbanden zijn verkrijgbaar in drie verschillende series. We onderscheiden de volgende modellen:

  • Klassieke
  • Hoogwaardige prestaties.
  • Nordics of bespijkerd

Om de juiste winterband te kiezen, is het belangrijk om te weten hoe elk model werkt.

Klassieke winterbanden

Klassieke winterbanden zijn banden met de basiscertificering (M+S). Met hun profiel en talrijke lamellen garanderen ze een betere grip op gladde wegen. Ze zijn zeer geschikt voor personenauto's, SUV's, 4x4s en bedrijfsvoertuigen.

Je kunt voor deze bandenmodellen kiezen als de wintertemperaturen in jouw omgeving niet extreem zijn. Deze zijn over het algemeen het meest betaalbaar.

Hoogwaardige modellen

Winterbanden met hoge prestaties hebben veel betere eigenschappen dan de vorige. Meestal vinden we op hun zijkanten de inscriptie 3PMSF.

Met hun verbeterde grip garanderen deze winterbanden een uitstekende wegligging, zelfs bij hoge snelheden. Ze hebben ook betere remcapaciteiten, zowel op ijs als op sneeuw.

Je kunt voor deze bandenmodellen kiezen als de wintertemperaturen in jouw omgeving vrij extreem zijn. Het is een garantie voor een voertuig dat dagelijks kan worden gebruikt.

Nordic of spijkerbanden

Dit zijn de modellen winterbanden die geschikt zijn voor de meest extreme winterse omstandigheden (tot -40 °C). Ze garanderen een perfecte controle over de auto, zelfs in een situatie met veel ijs of zeer dikke sneeuw. Ze zijn heel gemakkelijk te herkennen aan hun loopvlak met metalen spikes (tussen 100 en 500). Het is vooral aan deze punten te danken dat ze zo goed presteren en zo goed aan de weg blijven hangen.

Dit zijn de geschikte modellen voor automobilisten die in geografische gebieden wonen die worden gekenmerkt door hevige sneeuwval.

Om veiligheidsredenen is het niet toegestaan om sneller dan 90 km/u te rijden wanneer deze winterbanden op een voertuig zijn gemonteerd. Deze limiet daalt tot 60 km/u voor vrachtwagens en voertuigen die gevaarlijke goederen vervoeren.

Wat zijn de andere criteria voor het kiezen van een winterband?

Bij het kiezen van goed presterende banden is het niet voldoende om rekening te houden met je behoeften of je budget. Andere belangrijke criteria moeten ook in aanmerking worden genomen:

  • De snelheidsindex;
  • De afmetingen;
  • Europese labels.

Snelheidsindex

Tijdens het winterseizoen staat de wet toe om apparatuur te gebruiken die een lagere snelheidsindex (één letter minder) heeft dan de banden die zijn voorzien voor jouw voertuig.

De afmetingen

Het is duidelijk dat je rekening moet houden met de afmetingen van je originele banden wanneer je besluit andere banden te monteren. Dit is trouwens de eerste informatie die je moet invullen om je bestelling te maken. Hoe kun je de afmetingen van je band identificeren? Op de flank zie je een inscriptie vergelijkbaar met deze bijvoorbeeld: 225/55 R17.

Het getal 225 vertegenwoordigt de breedte van de band in millimeters. De indicatie die vóór de R komt, is de hoogte uitgedrukt als een percentage van de breedte. Wat betreft het laatste getal (hier 17), uitgedrukt in inches, het verteltjeover de binnendiameter van je band.

Je vindt de aanbevolen waarden van de fabrikant rechtstreeks in de gebruiksaanwijzing van de auto of in de deur van het voertuig.

Europese etiket-labels

Als je de auto wilt uitrusten met de beste banden voor de winter, dien je de labels te bekijken. Etikettering van banden die in Europa te koop zijn, is sinds november 2012 een verplichting geworden. Via deze labels krijg je waardevolle informatie over de prestaties van de winterband. Europese labels vertellen je drie dingen over:

  • Het niveau van geluidshinder of het rolgeluid van de band (in decibel);
  • De mate van grip op een natte bestrating (van A tot F);
  • Rolweerstand (van A tot G) die het brandstofverbruik beïnvloedt.

Hoeveel winterbanden heb je nodig om te rijden voor betere prestaties?

Afhankelijk van je budget kun je ervoor kiezen om tijdens het winterseizoen slechts twee sneeuwbanden op je voertuig te monteren. Het zal beter zijn dan helemaal niets. Echter, om optimale grip en remprestaties op de wegen te bereiken tijdens de winter, is het raadzaam om 4 winterbanden te monteren. Dit zal je helpen voorkomen dat een aantal van de wegliggingsproblemen die heel gebruikelijk zijn wanneer banden van verschillende aard op hetzelfde voertuig worden gemonteerd.

LiveChat
Whatsapp Messenger