Zoeken op afmeting

Versterkte banden kopen

Versterkte of EXTRA LOAD-banden (XL-banden) zijn bestemd voor zware voertuigen of voertuigen met een krachtige motor. De zijwanden van versterkte banden zijn harder dan die van klassieke banden, die "SL-banden" worden genoemd (SL = "Standard Load"). Dankzij de hardheid van de zijwanden kunnen deze banden een hogere belasting, spanning en druk aan.

Waaraan herken je een versterkte band?

Een versterkte band is op de zijwand voorzien van een specifieke markering, zoals: REINF, REINFORCED, XL, EXTRA LOAD, XLD, RFD of RF. De "XL"-norm is bezig de andere normen te vervangen.

Waarvoor staat de XL-markering op een band?

"XL" betekent "Extra Load", wat wil zeggen dat de band bestand is tegen een hoger gewicht en een hogere spanning.

Welke voordelen heeft een versterkte band?

 • Gaan langer mee.
 • Beter bestand tegen eventuele schokken.
 • Betere controle van het voertuig.
 • Betere tractie en overbrenging van het vermogen.
 • Beter bestand tegen mechanische belastingen: versnellingen, remmanoeuvres, hoge snelheid, scherpe bochten.

Welke nadelen heeft een versterkte band?

 • Toename van de geluidshinder met ongeveer 1 dB.
 • Toename van de rolweerstand, waardoor het verbruik licht stijgt.
 • Toename van het gewicht van de band, en dus in theorie ook van het verbruik.
 • Ze staan in principe bekend als minder comfortabel, maar dat blijft voor de meeste bestuurders nauwelijks waarneembaar.

Welke versterkte banden kopen voor uw wagen?

Versterkte zomerbanden:

 • Continental SportContact 6
 • Michelin Pilot Super Sport
 • Michelin Pilot Sport 4S
 • Bridgestone Potenza S001
 • Pilot Alpin PA4
 • Pirelli Pzero
 • Toyo Proxes Sport
 • Yokohama Advan Sport V105
 • Falken Azenis FK510
 • General Tire Altimax Sport
 • Semperit Speed-Life 2

Versterkte winterbanden:

 • Hankook Winter I*Cept evo2 W320
 • Continental ContiWinterContact TS830P
 • Continental ContiWinterContact TS860S
 • Pirelli Winter Sottozero 3
 • Michelin Pilot Alpin PA4
 • Pirelli W270 Sottozero Serie II
 • Toyo Snowprox S954
 • Vredestein Wintrac Xtreme S
 • Nankang SV-3 Winter

De meest gezochte afmetingen:

Versterkte banden zijn nodig voor bepaalde sportwagens, SUV's, krachtige sedans of bedrijfswagens. Deze banden zijn bestand tegen meer belasting en spanning dan andere.

Wat zijn de kenmerken van versterkte banden?

Een versterkte band is een uitrustingsstuk dat ontworpen is om bestand te zijn tegen een grotere belasting en een bandenspanning dan die door de fabrikant worden aanbevolen voor de klassieke versie van een bepaalde maat. Om u in staat te stellen om beter te begrijpen waar het om gaat, nemen we het voorbeeld van bandenmaat 205/55 R16. De standaard (SL) banden van deze maat heeft een belastingsindex van 91, wat een maximaal draagbaar gewicht van 615 kg oplevert. Maar voor de versterkte versies wordt deze index wordt verhoogd naar 94, wat betekent dat de band een maximale belasting van 670 kg kan dragen. De verdraagde druk gaat eveneens van 2,5 tot 2,9 bar.

Versterkte banden worden gekenmerkt door :

 • Een zorgvuldig door de fabrikanten vastgestelde belastingsindex in samenwerking met de deskundigen van ETRTO (Europese technische organisatie voor banden- en velgen of European Tyre and Rim Technical Organisation)) ;
 • Versterkt loopvlak ;
 • Een ontwerp waarin zeer resistente materialen zijn geïntegreerd.

Versterkte banden zijn te herkennen aan de speciale markeringop de zijkant: Extra Load (XL), Reinforced (REINF), RF, RFD, of EXL. De eerste aanduiding is degene die het vaakst op de markt wordt aangetroffen. Deze heeft de neiging om de andere, die steeds zeldzamer worden, te vervangen.

Wat zijn de voordelen van versterkte banden?

Door hun bijzonder robuuste structuur bieden versterkte banden veel voordelen voor de automobilist. Hier zijn er een paar:

Duurzaamheid

De onderdelen van een versterkte band zijn sterker dan die van een SL-band. Dus, voor hetzelfde gebruik, heeft XL rubber logischerwijs eenveel langere levensduur dan standaard rubber. Deze banden kunnen zelfs meer kilometers afleggen zonder tekenen van schade of slijtage te vertonen. In tegenstelling tot hun standaard verwanten, zijn versterkte banden aangepast voor zeer intensief gebruik. Het volstaat de instructies te volgen die zijn aanbevolen door de fabrikant met betrekking tot de luchtdruk en dat is het.

Weerstand

Zoals de naam al aangeeft, zijn banden met versterkte stroken uiterst duurzaam. Ze zijn in staat om zonder probleem de dynamische schokken te weerstaan die meestal optreden wanneer het voertuig abrupt een stoep of een ander ander oppervlak raakt dat niet op dezelfde hoogte is als de rijbaan. Het risico op krassen of sneeën wordt daardoor sterk gereduceerd in deze situaties.

XL-rubber is ook zeer goed bestand tegen de mechanische belastingendie inherent zijn aan het rijden: scherpe bochten, hard remmen, hard optrekken...

Hoge rijprestaties

Versterkte banden bieden topprestaties op het gebied van tractie en grip. Hun stijve structuur beïnvloed het gedrag van de auto in verschillende situaties (voornamelijk remmen en bochten) op een positieve manier, wat de stabiliteit optimaliseert. Tot slot zorgen de XL-banden ook voor een efficiënte krachtoverbrenging van de auto naar de weg.

Dit alles stelt de bestuurder in staat om zijn auto beter onder controle te houden en daardoor een goede grip te hebben met optimaal rijcomfort.

Wanneer moeten versterkte banden worden gekozen?

Het is belangrijk om te weten wanneer versterkte banden het de moeite waard zijn om te kopen, want niet alle voertuigen hebben het nodig.

Versterkte banden worden aanbevolen wanneer u vaak met zware lasten rijdt: goederen, passagiers... In dit geval kunt u door het gebruik van XL-rubber voorkomen dat u vaak van band moet wisselen. Dit advies geldt in het algemeen voor transportvoertuigen, stationwagens en bestelwagens.

Deze banden worden ook aanbevolen voor automobilisten die in het bezit zijn van voertuigen waarvan de motor zeer krachtig is. Met de XL-banden kunnen ze hun auto in de bochten beter onder controle houden en bovenal beter accelereren.

Om te weten te komen of uw voertuig alleen met versterkte banden mag worden bestuurd, raadpleegt u de gebruiksaanwijzing van het voertuig. Daar vindt u alle nodige informatie over de homologatie van de auto.

Wat zijn de criteria waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van versterkte banden?

Net als bij elk ander type band dient de keuze van versterkte banden niet willekeurig te worden gemaakt. U dient rekening te houden met bepaalde elementen:

 • De maten van uw originele rubber;
 • De in de band geïntegreerde technologie;
 • De rolweerstand;
 • De reputatie van de fabrikant;
 • Het seizoen...

Hier is alles wat je moet weten over elk van deze criteria.

De maten

Het monteren van nieuwe banden die te breed of te hoog zijn, kan uw rijcomfort nadelig beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de maat van uw originele banden bij de keuze van uw nieuwe versterkte banden, vooral als dit de eerste keer is dat u wilt veranderen.

Om de door de fabrikant aanbevolen afmetingen voor uw banden te vinden, raadpleegt u de gebruikershandleiding van het voertuig. U kunt deze informatie ook vinden in het brandstofklepje.

Natuurlijk kunt u alternatieve bandenmaten kiezen om uw oude banden te vervangen. Maar in dat geval dienen de door de voertuigfabrikant vastgestelde grenzen (marges) in acht te worden genomen.

De technologie

Bandenfabrikanten ontwikkelen voortdurend nieuwe technologieën om de prestaties op de weg van hun producten te verbeteren. Dus, voordat u een versterkte band koopt, aarzel niet om te vragen naar technologieën die erin verwerkt zijn. Zo kunt u weten of het product dat u gaat kiezen echt voldoet aan uw behoefte.

Sommige fabrikanten nemen bijvoorbeeld technologieën in hun product op die de remprestaties van het voertuig op natte wegen optimaliseert. Dit type band is perfect voor u als u vaak in nat weer rijdt.

Andere ontwerpers bieden banden aan die resistent zijn tegen lekkages dankzij de zelfdichtende technologie. Als u zeer lange afstanden afleggen in het kader van uw werk, kunnen dit soort banden zeer nuttig zijn. Deze zullen bijvoorbeeld voorkomen dat u vast komt te zitten met een lekke band in geïsoleerde gebieden.

Hoe identificeert u de technologieën die in een band zijn geïntegreerd? In het algemeen is deze informatie te vinden in de omschrijving die bij het product wordt geleverd (als u online koopt). Als u twijfelt, kunt u ook meer informatie vragen aan de verkoper.

Rolweerstand

De rolweerstand van een band verwijst naar de energie die wordt gebruikt om de band in beweging te houden (bij een constante snelheid) bij contact met de grond. Het is nauw verbonden met de breedte van het loopvlak. Hoe groter deze is, hoe hoger de rolweerstand, wat zal resulteren in een hoger brandstof-, en energieverbruik.

Aangezien versterkte banden van nature brede schouderzones hebben, is het belangrijk om te controleren of het model dat u op het punt staat te kiezen een lage rolweerstand heeft. Hoe weet ik dat? Het enige wat u hoeft te doen is het productgegevensblad te controleren.

De fabrikant

Het is belangrijk om de fabrikant niet te negeren bij de keuze van een band. Als algemene regel geldt dat het merk van een band veel zegt over de kwaliteit ervan. Om er zeker van te zijn dat u banden van topkwaliteit krijgt die aan uw behoeften voldoen, en om veilig te rijden, kunt u zich wenden tot de meest erkende fabrikanten: PIRELLI, MICHELIN, HANKOOK, CONTINENTAL, BRIDGESTONE, GOODYEAR...

Geef bij de aankoop van versterkte banden de voorkeur aan producten van deze grote merken, aangezien deze meestal de laatste innovaties inde bandensector integreren. Dit is een belangrijke prestatiegarantie.

Afhankelijk van uw behoeften en uw budget kunt u ook kiezen voor andere, minder bekende merken, die evengoed kwaliteitsproducten leveren.

Het seizoen

Versterkte banden zijn niet noodzakelijkerwijs ontworpen voor gebruik in alle seizoenen. Er is XL rubber voor de winter en andere voor de zomer. U dient hier rekening mee te houden bij u keuze. Kies banden die aangepast zijn aan de weersomstandigheden van elk seizoen, om te genieten van een comfortabele optimnale rijervaring.

Bandenleader.be, uw leverancier van premium versterkte banden

Voor elke automobilist die zijn banden wil wisselen, biedt Bandenleader.be meer dan 10 000 referenties van verschillende soorten merken om aan al uw behoeften te voldoen. Of u nu versterkte winter-, zomer- of 4-seizoensbanden nodig heeft, u kunt uw keuze maken uit onze catalogus. Wij bieden u gratis levering vanaf twee dezelfde banden.

Indien u dat wenst, kunt u ook gebruik maken van een montageservice op een van onze partnergarages. We bestrijken het hele nationale grondgebied.

LiveChat
Whatsapp Messenger