Zoeken op afmeting

Vierseizoenenbanden kopen

Automobilisten zijn steeds vaker geneigd om vierseizoenenbanden te gebruiken. De prestaties van vierseizoenenbanden worden voortdurend beter en dankzij hun veelzijdigheid kunnen automobilisten het hele jaar door veilig rijden.

De vierseizoenenband is uw ideale partner als u vaak in een gebied rijdt waar de temperatuur tussen 0 °C en +20 °C ligt.

Buiten deze temperatuurzone zullen de banden goed blijven werken, maar onder 0 °C zullen ze minder goed presteren dan winterbanden en boven 20 °C zullen ze minder goed presteren dan zomerbanden.

De verschillen zijn evenwel nauwelijks merkbaar.

Zijn vierseizoenenbanden goedgekeurd voor de winter?

Vierseizoenenbanden die zijn voorzien van de markering 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake), zijn net zoals een winterband goedgekeurd voor gebruik op sneeuw.

Welke vierseizoenenbanden kiezen?

Vierseizoenenbanden worden steeds populairder en worden elk jaar steeds meer verkocht. Dit is de lijst van de succesprofielen:

  • Michelin CrossClimate
  • Goodyear Vector 4seasons GEN-2
  • Nokian Weatherproof
  • Uniroyal AllSeasonExpert
  • Hankook Optimo 4S
  • Vredestein Quatrac 5
  • Hankook Kinergy 4S H740
  • Pirelli Cinturato All Season

De meest gezochte afmetingen:

De vierseizoenenband is zeer wijdverspreid op het Amerikaanse continent, waar hij voor het eerst verscheen, en wordt steeds populairder in het dagelijkse leven van Europese automobilisten. Het wordt door bandenfabrikanten gepresenteerd als een goed alternatief om het wisselen van zomer- en winterbanden te vermijden. Maar wat zijn deze banden echt waard? Hoe verschillen ze van andere, bekendere modellen? Hoe herken je vierseizoenenbanden? Met Bandenleader.be heb je alle antwoorden op deze vragen die je jezelf stelt!

Wat is een vierseizoenenband?

Je vindt hem onder vele namen op de markt: All Season band, All Weather band, 4S band, gemengde band, vierseizoensband, alle weer band… Al deze namen duiden een hybride band aan die halverwege tussen de zogenaamde "zomer"- en winterbanden wordt gevonden. Het is daarmee een alternatief dat door fabrikanten wordt aangeboden aan automobilisten die het hele jaar door willen rijden zonder banden te hoeven verwisselen.

Om ervoor te zorgen dat de 4S-band goed kan presteren, leent het rubbermengsel dat voor zijn ontwerp wordt gebruikt zowel de stijfheid van de zomerband als de flexibiliteit van de winterband. Het ontwerp van het loopvlak is ook bewerkt om optimale grip te bieden, of de grond nu droog, nat of ijzig is.

Vierseizoenenbanden bieden interessante prestaties op:

  • Droge grond
  • Natte grond (in winterse of zomerse omstandigheden)
  • Besneeuwde en ijzige grond

Hoe herken je een vierseizoenenband?

Om een gemengde band te identificeren, kijk je eerst op de zijkant of er het pictogram "Four Seasons", "All Weather", "All Season" of "4S" op is aangebracht. Er zijn verschillende markeringen die specifiek zijn voor de fabrikant om aan te geven dat een band 4 seizoenen is, vind je hier de lijst met bandenmarkeringen.

Daarnaast hebben vierseizoenenbanden vaak de M + S markering (Mud and Snow of Modder en Sneeuw), en soms vinden we ook de vlok omgeven door de berg (het symbool 3 Peak Mountain Snow Flake of 3PMSF dat normaal gesproken gereserveerd is voor winterbanden). Deze verschillende symbolen geven aan dat jouw 4S-banden goed zullen presteren in winterse omstandigheden. In vergelijking met een conventionele band kunnen ze bijvoorbeeld de remweg op sneeuw en ijs met 7% verkorten.

De vierseizoenenband heeft bijna hetzelfde loopvlakpatroon als een winterband, de groeven zijn talrijker en duidelijker in het midden. De lamellen vergemakkelijken de afvoer van water. Ondanks de overeenkomsten die er zijn in het loopvlakpatroon van de twee soorten banden, is de vierseizoenenband minder zacht dan een winterband. De componenten zijn inderdaad ontworpen om zich aan te passen aan zowel de winter als de zomer of tussenseizoenen. Het zal dus niet zo hard zijn als een zomerband, maar minder zachter dan een winterband.

Gemengde banden meer en meer "3PMSF" goedgekeurd

Een van de vlaggenschipmodellen in onze catalogus is de Michelin Crossclimate. Het is een van de eerste gemengde banden die de 3PMSF-certificering heeft behaald. Het succes van dit aanbod heeft ertoe geleid dat andere fabrikanten ook 3PMSF-goedgekeurde vierseizoenenbanden op de markt hebben gebracht.

Zo kunnen we onder de Crossclimate-concurrenten met name de Weatherproof van Nokian of de Vector 4 Season GEN 2 van het merk Goodyear noemen. Hetzelfde geldt voor het All Season Expert 2 band van de fabrikant Uniroyal, de Pirelli Cinturato All Season, en vele andere modellen uit onze collectie.

Wat zijn de voordelen van vierseizoenenbanden?

Het eerste voordeel van 4S-banden is financieel. Met All Season banden verlaag je de kosten die gepaard gaan met het opslaan en het twee keer per jaar verwisselen van banden.

Bovendien kun je, zelfs als de combinatie winterbanden + zomerbanden niet wordt aanbevolen, een set zomer- of winterbanden combineren met een vierseizoenen bandenset.

Een ander voordeel van dit soort banden is de veelzijdigheid die het ontwerp biedt. Ze zijn over het algemeen minder gevoelig voor aquaplaning en zorgen voor een optimale tractie van de banden op sneeuw. Ze kunnen je zowel in de zomer als in de winter optimaal rijcomfort bieden. Deze modellen zijn tijdens de mooie seizoenen efficiënter dan winterbanden. Evenzo bieden ze in vergelijking met zomerbanden een betere ervaring op ijzige oppervlakken.

De nadelen van de all season band

Ondanks de bovengenoemde voordelen, zijn er bepaalde beperkingen van de vierseizoenenband waarmee je rekening moet houden om ze correct te gebruiken.

Hun eerste zwakte ligt in het feit dat hun prestaties, hoewel correct, nooit uitzonderlijk zijn. In andere woorden, in een periode van vorst of in extreem koude omstandigheden zal een winterband beter presteren. Hoewel je vierseizoenenband zich daarom aan alle weersomstandigheden kan aanpassen, moeten speciale voorzorgsmaatregelen worden genomen als je van plan bent naar de bergen te gaan of als je op een plaats woont die bijzonder aan vorst is blootgesteld. Dezelfde waarneming wordt gedaan in de zomer. Ze concurreren bijvoorbeeld zelden met conventionele banden als het gaat om remafstand op droog wegdek.

Bovendien kunnen we ook zien dat All Weather in de zomer sneller slijt vanwege de zachtheid van hun rubber. Maar als je bedenkt dat ze het hele jaar door worden gebruikt, wordt deze kleine zwakte snel gecompenseerd.

We kunnen ook vermelden dat het aanbod niet zo uitgebreid is als voor de zomer- of wintermodellen. Maar om het makkelijker voor je te maken, biedt BandenLeader.be een breed assortiment tegen betaalbare prijzen.

Voor wie zijn vierseizoenenbanden bedoeld?

De meeste Europese automobilisten gebruiken het hele jaar door zomerbanden. Ze presteren echter slecht in de winter en kunnen ernstige ongelukken veroorzaken. De wielen met vierseizoenenbanden zijn dus een echte aanwinst voor de veiligheid. Ze worden vooral aanbevolen als:

  • Je in een regio woont waar de weersomstandigheden mild zijn (met weinig of geen sneeuw en zomerse temperaturen die niet extreem zijn).
  • je een beperkt budget hebt en wilt voorkomen dat je twee sets banden koopt en elk seizoen moet wisselen.

Als je niet in een bergachtig gebied woont en je alleen uitzonderlijk besneeuwde gebieden bezoekt, kun je je 4S-banden behouden. Het is echter raadzaam om sneeuwkettingen te voorzien voor het geval de weg moeilijk te begaanbaar is.

Rijadvies

All season banden presteren goed als je weet hoe je ermee om moet gaan. Rij soepel om het meeste uit je investering te halen. Voorkom plotseling accelereren en remmen. Dit voorkomt dat je jouw 4S banden te snel verslijten.

Hoe zit het met All Season camperbanden?

25% van de mensen met een camper gaat ermee naar ideale wintersportbestemmingen. Als jij een van hen bent, zijn 4S-banden over het algemeen meer dan voldoende. Je hebt geen winterbanden nodig. Je keuze moet echter zorgvuldiger worden gemaakt als het gaat om de belastingsindex van de achterbanden. Deze dragen vaak een groter gewicht, omdat de meeste uitrusting van een camper zich achterin bevindt.

Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar Agilis CrossClimate all-season banden. Door hun visgraatvormige loopvlak hebben ze een perfecte grip op elke droge ondergrond, terwijl het water toch optimaal kan worden afgevoerd. Deze band, 3PMSF gecertificeerd, bevat 3 verschillende compounds om zich aan te passen aan alle soorten klimatologische omstandigheden, terwijl hij geschikt is voor de grote belastingen die doorgaans door een camper worden gedragen. Ze zijn verkrijgbaar in 15, 16 en 17 inch en worden aangeboden voor ongeveer honderd euro per stuk.

Hou er rekening mee dat de 3PMSF goedkeuring je niet vrijstelt van het hebben van metalen of composiet kettingen in gebieden die dit vereisen. In Frankrijk kan een verkeersbord B26 je informeren over de noodzaak om sneeuwkettingen te installeren voordat je op de weg gaat rijden.

Wat moet je onthouden over vierseizoenenbanden?

All Season banden zijn een echt compromis dat de kwaliteiten van andere soorten banden combineert en een uitstekend alternatief voor automobilisten die niet in een regio wonen waar de winter en zomer extreem zijn. Als het zelden voorkomt dat de wegen die je neemt met sneeuw bedekt zijn, maak dan een keuze uit de verschillende modellen die wij aanbieden om te voorkomen dat banden moeten worden vervangen tijdens de zomer- en winterseizoenen.

LiveChat
Whatsapp Messenger